Szerkesztés, kávé, pillangó

Mindig érdekelt, hogyan zajlik pontosan egy kézirat szerkesztése, milyen változtatások történnek ilyenkor a szövegben, mire kell figyelni. Épp ezért nagy öröm számomra, hogy a héten elkezdtük a Pillangólány szerkesztését – túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az egyik legizgalmasabb dolog, amit életemben csináltam.

Már a Könyvhéten is beszéltünk arról Varga Beával és Kozma Rékával, hogy milyen módosításokra, finomításokra lesz szükség a Pillangólányban, most a szerkesztés előtt Rékával mindent részletesen egyeztettünk telefonon és e-mailben. Már ez is nagyon tanulságos volt, Réka kérdései, gondolatai sok mindenre rávilágítottak, például, hogy hol és miért érdemes mélyíteni egy-egy karakter motivációján, érzésein, hol és hogyan lehet jobban felépíteni egy-egy jelenetet, milyen apróságok teszik kerekebbé a történetet. Izgalmas volt így fejtegetni a történetet, a szereplőket, a cselekményt. Az, amikor valaki ennyire alapos odafigyeléssel foglalkozik azzal, amit írtam, elmondhatatlanul jó érzés.

Az egyeztetés után tegnap megkaptam az első adagot, már Réka hozzáfűzéseivel, javításaival. Nagyon kíváncsian rögtön rávetettem magam a szövegre, és hellyel-közel egész nap el sem szakadtam a géptől. :) Látni azt, hogy minden változtatás mennyivel jobbá teszi a történetet, hogy akár néhány szónak (vagy épp húzásnak) köszönhetően hogyan árnyalódik egy-egy jelenet hangulata vagy a karakterek érzései, hogyan mélyülnek a szereplők, hogyan lesz kerekebb a cselekmény, nemcsak izgalmas és tanulságos, hanem elképesztően örömteli is. :) Szeretném a lehető legjobbá tenni a történetet, és úgy érzem, Rékának hála ez sikerülni is fog.

Mivel sose éreztem annyira fontosnak, hogy fejben teljesen jelen legyek, mint most, a szerkesztés során, a kávé természetesen nem hiányozhatott mellőlem – és aranyos véletlen, hogy a kedvenc bögrémen (szegény már kicsit csorba is) egy pillangó díszeleg. Mutatok képet is, bár nem vagyok nagy fotózseni, de azért igyekeztem. :)

Szerkesztés, kávé, pillangó” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Szia Kia! ( De furcsa nekem így leírni :) ) Most tudtam meg nemrég, hogy van fb oldalad, és blogod. El is kezdem olvasni a történeteket nemsokára. :) Szívből örülök, hogy álmod megvalósul! Gratulálok kitartásodhoz, elszántságodhoz! :)
  Puszi: Csengeri Katica

  1. Drága Katica!
   (Megértem, hogy fura leírni a Kiát. :)) Nagyon boldog vagyok, hogy benéztél hozzám. :) Bármelyik történetbe is vágsz bele, remélem, örömöd leled benne és tetszeni fog. :)
   Köszönöm szépen, azt hiszem, most irulok-pirulok. :) Nagyon-nagyon jólesnek a szavaid. :)
   Puszi! Kia

 2. Kedves Kia!
  Őszintèn gratulàlok a sikerhez amit elértél! Nagyon szeretem a történeteidet és örülök, hogy végre lesz olyan, amit lapozhatok is! Alig várom, hogy megvehessem és olvashassam!!!
  Gratulálok!

  1. Kedves Eszti!
   Nagyon szépen köszönöm! :) Nagyon sokat jelentenek nekem a szavaid, boldog vagyok, hogy szereted a történeteimet. :) Nagyon jólesik, hogy máris alig várod, hogy megvehesd és olvashasd – remélem, tetszeni fog majd. :)
   Nagyon köszönöm a soraidat! :)

 3. Jó munkát kívánok ehhez a fantasztikus utazáshoz :)! Élvezd ki minden percét, hisz nem mindennapi dolog történik most Veled, s tudom és érzem, hogy ez valami újnak a kezdete, beléptél egy olyan világba, ami már régóta várt Rád!
  Mivel semmi másra nincs szükséged a munkához, csak Magadra :), a lelkedre, a szívedre s persze a testedre :), így előre tudom, hogy minden a legnagyobb rendben lesz, hisz minden megtalálható Benned ahhoz, hogy egy újabb csodálatos művet olvashassak majd Tőled!
  Nagyon várom, s lélekben végig izgulok Veled, s drukkolok Neked :)! :xx

  1. Nagyon köszönöm! :) Valóban fantasztikus utazás, és a munka is nagyon örömteli, sőt, tanulságos is. :) Nagyon jólesnek a szavaid, és igen, azt hiszem, ez tényleg valami újnak a kezdete. :)
   Ó, hát most meghatottál, nagyon szépen köszönöm! Bízom benne, hogy tényleg minden a legnagyobb rendben lesz, az biztos, hogy nagyon fogok igyekezni, hogy így legyen. :)
   Köszönöm, hogy várod, ez nagyon sokat jelent nekem, ahogy a drukkolás és a soraid is – nem tudom elégszer megköszönni. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s